Tuintips februari

Tuintips februari

De donkerste maanden zijn achter de rug. Nog even volhouden en de lente kondigt zich alweer aan. Op een vorstvrije, Elfstedentochtloze dag kunnen we in de tuin het een en ander snoeien en planten. Binnen kunnen we langzaamaan beginnen met het voorzaaien van groenten en kruiden.

  • Laat bladresten en afgestorven plantendelen liggen zolang het nog kan gaan vriezen. Ze vormen een natuurlijk isolatielaagje én bieden beschutting en voedsel aan insecten en vogels. Verwijder ze wel van het gazon, om mosvorming te voorkomen, maar loop niet op het gras als het vriest.
  • Vul bakken en manden met bloeiende voorjaarsbollen, zoals sneeuwklokjes, narcissen, hyacinten, krokusjes, dwergirisjes en blauwe druifjes. Plant ze in de tuin als ze uitgebloeid zijn. Uitgebloeide sneeuwklokjes die al langer in je tuin staan kun je na de bloei uitspitten, splitsen en weer uitplanten.
  • Plant, mits het niet vriest en de grond niet bevroren is, (bessen)struiken, hagen en bomen. Kijk ook eens naar winterbloeiende struiken als sneeuwbal (Viburnum), mahoniestruik (Mahonia) en toverhazelaar (Hamamelis).
  • Zaai groenten als spinazie, wortel, tuinboon, doperwt, peultjes en broccoli voor in een koude bak of kas. Binnenshuis kun je artisjok, peterselie, pepers, kervel en selderij voorzaaien.
  • Snoei, als het niet vriest, kale struiken, appel- en perenbomen, leibomen als leilinden en dakplataan, en de blauweregen (Wisteria). Ook wilgen kunnen nu nog geknot worden.
  • Verwijder onkruid als paardenbloemen en zwenkgrasjes; die zijn nu nog makkelijk te zien en te herkennen.
  • Voer de vogels bij met (ongezouten) pinda’s, zaden, pitten en speciale, zoutloze vogelpindakaas. Ze helpen je dan ook met het verschalken van slakken, die vanaf medio februari en bij vorstvrije perioden alweer op de loer liggen. Zet ook een plastic waterschaaltje met lauwwarm drinkwater voor de vogels neer.
  • Maak oude nestkasten en vogelhuisjes schoon met heet water en een harde borstel.
  • Vergeet niet de in de schuur of garage overwinterende kuipplanten af en toe te luchten en controleer of ze wat water nodig hebben. Je kunt ook langzaamaan beginnen met het verpotten van kuipplanten.
  • Haal tegen de vorst beschermende rietmatten, jute zakken en noppenfolie weg zodra er geen kans meer is op strenge of aanhoudende vorst.
  • Maak alvast potten, (zaai)bakken en tuingereedschap goed schoon en ruim de schuur of garage op.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Hoeveel lampjes in de kerstboom?

Hoeveel kerstlampjes heb je nodig voor in de boom? En welke soorten kerstverlichting zijn er?

Lees meer...
Winterbloeiers voor meer kleur

In deze blog leer je meer over vijf winterbloeiers die jouw tuin doen stralen, zelfs in de koudste maanden.

Lees meer...