Grillige kamerplanten

Grillige kamerplanten

Varens, vetplanten en cactussen zijn weer helemaal terug van weggeweest. Ze zijn sterk en hebben vaak opvallende, grillige vormen. De populariteit van dit soort (te) gekke planten groeit.

Onze top vijf (te) gekke planten

  1. De lipstickplant is een hangplant met uitbundig bungelende ranken. Vooral de  Aeschynanthus ‘Twister’ en ‘Rasta’ hebben aparte, opvallend gekrulde bladeren. De lipstickplant lijkt op een vetplant, maar is dit niet, dus zorg dat de grond vochtig blijft. Geef regelmatig lauwwarm water en hang de plant niet in de zon.
     
  2. De krul-pitrus of het kurkentrekkersgras Juncus effussus ‘Spiralis’ heeft kronkelende sprieten die alle kanten opgaan. De Duitse bijnaam ‘Liebeslocken’ verwijst naar het uiterlijk, dat aan een wilde haarbos doet denken. In de tuin doet deze grassoort het goed aan de rand van de vijver of in een waterkuip. Ook in de huiskamer trekt de grappige plant de aandacht. Zet hem in een brede, ondiepe pot met gaten in de bodem. Gebruik grove tuinturf of grond waar weinig voeding in zit. Zet de plant op een lichte plaats, maar niet in de volle zon, en op een schotel met een laagje water erin.
     
  3. De koraalcactus Rhipsalis cassutha of baccifera is een epifyt, die net als een orchidee niet in de volle grond groeit. De ranke, doornloze, sterk vertakte en hangende stengels lijken wel wat op schoenveters, vormen een lekker warrige bos en maken hem heel geschikt als trendy hangplant. Of zet hem in een extra hoge pot. Hij houdt van een lichte plek, maar niet van direct zonlicht. Gebruik voedzame, luchtige cactus- of orchideeëngrond, geef matig water en besproei hem af en toe met de plantenspuit.
     
  4. De kruipende ficus of klimvijg Ficus pumila vormt lange stengels met kleine, gerimpelde blaadjes. Ook dit is een prima hangplant. Hij wil een matig lichte plek en regelmatig water. Houd de grond goed vochtig en benevel hem regelmatig met de plantenspuit.

     
  5. De zinkvaren of blauwvaren (Phlebodium) is ook een echte blikvanger in huis. De varen heeft sierlijke, golvende, grijsblauwe bladeren en wil graag een lichte plek, maar niet in het directe zonlicht. Geef twee keer in de week lauwwarm water aan de rand van de pot en benevel hem regelmatig met de plantenspuit.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Hoeveel lampjes in de kerstboom?

Hoeveel kerstlampjes heb je nodig voor in de boom? En welke soorten kerstverlichting zijn er?

Lees meer...
Winterbloeiers voor meer kleur

In deze blog leer je meer over vijf winterbloeiers die jouw tuin doen stralen, zelfs in de koudste maanden.

Lees meer...