Hoe lavendel snoeien: tips & trucs

Snoeien is niet alleen iets voor bomen, struiken en heggen; snoeien is ook goed voor veel soorten vaste planten, waaronder lavendel. Het snoeien van lavendel lijkt misschien een beetje lastig, maar het is eigenlijk zo gepiept! Snoeien stimuleert nieuwe groei en houdt uw planten gezond. Laten we eens kijken hoe u deze kleurrijke sfeermaker op de juiste manier snoeit en zo jaar na jaar geniet van een paarse bloemenweelde in de tuin of op uw balkon.

Wanneer lavendel snoeien?

Wilt u mooie, volle, bossige lavendelplanten in de tuin of op het balkon? Dan is het verstandig om zeker in het eerste jaar direct juist te snoeien. Door op de juiste momenten in het jaar te snoeien, creëert u volle struiken en voorkomt u kale plekken. Lavendelplanten snoeit u op twee momenten in het jaar:

  • In de lente, maart/april. Snoei de lavendel voordat het groeiseizoen begint, voordat de bloemen beginnen te groeien. 
  • In de herfst, in september. Knip de plant direct na de bloei weer in vorm. Ga niet te rigoureus te werk, dat bewaart u voor de voorjaarssnoei.

De basisregel voor het snoeien van lavendel luidt: snoei nooit tot in het kale, houtachtige deel. Zorg er altijd voor dat u nog een stukje groen ziet. 

Lavendel snoeien - Roden

Lavendel snoeien in het voorjaar

De voorjaarssnoei noemen we ook wel de hoofdsnoei. In maart/april (als het niet vriest) knipt u ongeveer ⅓ weg, tot net boven het kale hout. Snoei de plant niet te ver terug, dan heb je namelijk kans dat de plant niet meer uitloopt. 

Lavendel snoeien in het najaar

De najaarssnoei noemen we ook wel bijknippen. Tijdens deze snoeibeurt knipt u vooral uitgebloeide aren weg. Zo houdt u de plant mooi in vorm.

Hoe lavendel snoeien: welke delen snoeien?

Afhankelijk van waar u plant zich in zijn levenscyclus bevindt, kunt u uw lavendel op verschillende manieren snoeien. 

  • Jonge lavendel, ofwel lavendel in het eerste levensjaar, snoeit u flink terug in het voorjaar en direct na de bloei. Snoei bij planten uit het eerste jaar de takken van de scheuten helemaal terug tot aan het kale hout. Ook zaden die tussen de stengels zijn gekiemd, verwijdert u met een schaar of met uw vingers.
  • Oudere lavendelstruiken of lavendelplanten vanaf het tweede levensjaar snijdt u nooit tot in het kale hout. Zorg ervoor dat u altijd een stukje groen, nieuw hout blijft zien. Als u tot in het kale hout snoeit, heeft u kans dat de plant niet genoeg energie heeft om nog uit te lopen en eindigt u met kale struiken.

Lavendel snoeien - Roden

Gebruik het juiste gereedschap

Het gereedschap hangt af van het type lavendel dat u heeft. Er bestaan twee soorten snoeischaren, papegaaienbek of aambeeld. 

  • Voor het wegknippen van jong hout gebruikt u een papegaaienbek. 
  • Als u oude takken wil snoeien, kiest u beter voor een aambeeld schaar. 

De meer gangbare soorten lavendel, zoals "Hidcote" of "Provence", lenen zich goed voor een snoeischaar met een papegaaienbek. Heeft u een wilde lavendel die al wat ouder is, dan gebruikt u een snoeimes met een aambeeld. Afhankelijk van de leeftijd van de lavendel gebruikt u dus een papegaaienbek of een aambeeld snoeischaar. Gebruik altijd schone en scherpe snoeischaren. Met een scherpe snoeischaar maakt u de schoonste ‘wond.’ Als u een snoeischaar gebruikt voor het snoeien van diverse soorten planten, zorg er dan voor dat u deze tussen de snoeibeurten door desinfecteert. Zo voorkomt u het overbrengen van eventuele ziektes tussen diverse planten.

Aan de slag!

Zoals u ziet, is het snoeien van lavendel niet erg moeilijk. Onthoud dat het belangrijk is om lavendel elk jaar te snoeien. Snoeien stimuleert namelijk nieuwe groei en houdt uw planten gezond. Om het meeste uit de kleurrijke lavendelplanten te halen, moet u ervoor zorgen dat u ze op het juiste moment snoeit: in het voorjaar en in het najaar. Succes met de snoeiklus! Heeft u nog vragen? Onze medewerkers in het tuincentrum staan altijd klaar om uw vragen te beantwoorden en advies te geven over het juiste tuingereedschap. Kom langs in Roden!

Bekijk onze openingstijden

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Knip de winter weg: snoeien in maart

Maak de tuin lenteklaar! Daar begin je mee in maart, met snoeien en mesten. Ons tuincentrum gidst je er uiteraard makkelijk doorheen.

Lees meer...
Snoeien of niet?

November en december zijn goede maanden om struiken, hagen en bomen te snoeien en de tuin winterklaar te maken en een beetje te fatsoeneren.

Lees meer...