De herfst hangt in de lucht. Het is frisser, de dagen worden alweer korter, bloeiende planten raken over hun hoogtepunt heen. Maar wie weet krijgen we nog een mooie, lange nazomer. Wat de weergoden ook voor ons in petto hebben: er zijn genoeg klussen en klusjes te doen om nog tot diep in het jaar én komend voorjaar te genieten van een fleurige tuin, mooi balkon en terras en van het gezonde buitenleven.
- Blijf de uitgebloeide bloemen van tuin- en potplanten, zoals rozen, dahlia’s, begonia’s, cosmea’s, vlinderstruiken en potgeraniums, verwijderen om ervoor te zorgen dat ze langer doorbloeien.
- Neem stekken van kruiden, (pot)planten en struiken.
- Het najaar is een goede tijd om te planten en te verplanten. De grond is nog voldoende warm en vochtig.
- Fleur je tuin of balkon op door bij- en vlindervriendelijke laatbloeiers te planten of in een mooie, grote pot te zetten, zoals hemelsleutel (Sedum spectabile), koninginne- of leverkruid (Eupatorium), zonnehoed (Echinacea of Rudbeckia), zonnekruid (Helenium), herfstasters, herfstanemonen en herfstcyclamen.
- Plant een (wintergroene) haag of bessenstruik.
- Snoei groenblijvende struiken en hagen in vorm.
- Vaste planten kun je nu ook prima scheuren of delen om ze te vermeerderen of te verjongen.
- Zet bloeiende potplanten, zoals dahlia’s, potgeraniums (Pelargoniums), begonia’s, fuchsia’s, kleine asters, chrysanten en cyclamen op de terras- of balkontafel en bij de voordeur.
- Kijk in ons tuincentrum in Roden naar het ruime assortiment voorjaarsbollen. Vanaf eind september kun je ze in de volle grond en in potten planten. Begin met de eerste voorjaarsbloeiers, zoals krokussen en sneeuwklokjes. Stop deze zo snel mogelijk in de (pot)grond, anders drogen ze uit.
- Maak alvast een keuze voor later bloeiende bloembollen, zoals tulpen, die je het best in oktober en november in de grond en/of in potten kunt planten. Vergeet niet er een label bij te zetten.
- Zaai kale plekken in het gazon in met graszaad. Besproei de ingezaaide plekken regelmatig (en als het lang droog blijft ook het hele gazon). Maai het gras nu minder kort en bemest het nog een keer.
- Haal afgevallen blad van het gazon en uit de vijver. Verwijder ook algen en dood, rottend materiaal onder uit de vijver. Laat alles eerst een nachtje aan de waterkant liggen, zodat insecten en kleine dieren als kikkers weer de vijver in kunnen plonsen. Span daarna een net over de vijver om herfstbladeren op te vangen.
- Knip blad boven tomaten en druiventrossen weg, zodat ze genoeg zon krijgen.
- Bind de uitlopers van klimplanten vast en zet plantensteunen bij hoge, ijle planten zoals monnikskap, zodat ze tijdens een herfststorm niet knakken.
- Borstel nestkasten van vogels van binnen met heet water en groene zeep schoon of hang een nieuwe nestkast op. In ons tuincentrum in Roden heb je een ruime keuze uit allerlei vogelkastjes.
Fijne nazomer!